Autor Tema: PROLJETNI ŠARANOLOV  (Posjeta: 5180 )

0 Ribolovaca i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Buta

 • Administrator
 • *
 • Zahvale
 • -Dao: 1223
 • -Primio: 273
 • Postova: 1907
 • Spol: Muški
  • Sportski ribolov
PROLJETNI ŠARANOLOV
« : Siječanj 29, 2011, 10:37:31 »
 • Objavi
 • Za uspješan proljetni ribolov šarana, budite pokretni kao što su i oni i igrajte na raznolikost mirisa i boja boilia !

  U proljetnom razdoblju šarani su neprestano u pokretu. Veće se skupine formiraju i kreću ovisno o vremenskim prilikama. Dovoljan je i maleni pad temperature pa da krenu hraniti se u dubinu. Nekoliko sunčanih sati i evo ih ponovno na manje od metra dubine... Čak i kada su uvjeti stabilni, oni su tamo gdje znaju da ima hrane na raspolaganju.

  U takvim je uvjetima neophodno uzduž i poprijeko istražiti mjesto raspoređujući sisteme u različitim pravcima i na različitim udaljenostima. Nema potrebe tjerati šarane na mijenjanje rute, već sisteme treba postaviti na mjestima gdje se šarani dolaze prirodno hraniti.

  Povoljne zone

  Kada nam šarani otkriju svoju nazočnost skokovima, izranjanjem ili nizom mjehurića koji se na površini raspline, nema nikakve sumnje da se upravo tu treba smjestiti. U nedostatku vanjskih znakova, četirima zonama treba dati prednost. Preprekama u zakrčenim sektorima pod uvjetom da je dubina vode dovoljna. Blizu dubokih jama, ali uvijek s dublje strane tamo gdje šarani mogu brzo pobjeći pri prvoj uzbuni. U muljevitim zonama bogatim krvnim crvićima* i najrazličitijim ličinkama. Konačno, to su i njihova buduća mrijestilišta, blage kosine prekrivene vodenim travama koje obiluju kukcima.

  Samokvačivi sistem

  Ovaj je sistem zamišljen da se smanji broj lažnih grizova kada neke ribe brzo progutaju, a još brže izbace mamac. Sastoji se u postavljanju neklizeće teške olovnice, od 80 do 150 g i više, čija inercija pruža trenutni otpor pri grizu na način da se udica zabije u usta šarana.

  Gipka plastična cijevčica, više poznata pod imenom anti-tegl, a koja služi da se izbjegnu zapetljavanja, dužine desetak centimetara, postavlja se na strunu iz kotura. Kuglasto olovo zahvaćeno je kopčom fiksne zaštitne perle. Na jednom je kraju strune pričvršćena vrtilica, a na drugom predvez. Štoper* zaustavlja na najlonu kretanje anti-tegla u koji djelomično ulazi vrtilica. Predvez je relativno kratak kako bi se ograničilo kretanje mamca.

  Strategija primamljivanja

  Primamljivanje navikavanjem* bez ikakve je sumnje najučinkovitije rješenje da se brzo i sigurno privuku šarani na odabrano mjesto. No, tijekom jednog dana ili vikenda nemamo ga vremena realizirati, a ne možemo ni okupiti šarane na jednom određenom mjestu, niti privući manju ribu ! U takvoj situaciji jedino je rješenje korištenje boilia na topljivom koncu.

  Ovo primamljivanje u srcu zone, u neposrednoj blizini udice, nadopuni se s izbacivanjem na početku ribolova, jedno stotinjak mamaca po cijeloj zoni. Tek nakon prvog griza ponovno se primami s jedno pedesetak boilia. Što su grizovi brojniji i učestaliji to je ponovno primamljivanje veće. Ne oklijevajte udvostručiti naznačene količine pojavili li se istovremeno više šarana.

  Savjet

  Teško je unaprijed znati koji će miris dati najbolje rezultate. Smanjite rizik i koristite na svakom sistemu različite boilie. Primjerice lovite li sa četiri pruta, na dva od njih možete okušati sreću s voćnim aromama poput banane i jagode, a na dva preostala koristiti boilie s mirisom meda i vanilije. Prava je to prigoda za izlazak iz utabanih staza i testiranje originalnih ukusa, kolorita i dimenzija. Kontrast boja kao i korištenje boilia većeg promjera, od 20, 22 mm pa i više, povećavaju šanse ulova.

  Offline Aleksandar Nadrljanski

  • Majstor ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 0
  • -Primio: 43
  • Postova: 370
  • Spol: Muški
  • Sanad-pored Tise
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #1 : Travanj 06, 2011, 14:36:15 »
 • Objavi
 • LOV SARANA U RANOM PROLECU
  Odabir mesta je jedan od najbitnijih faktora, tačnije - od presudnog je značaja za uspeh na samom početku sezone. To je daleko bitnije od činjenice na šta pecate - da li na mamce (boile) nekog renomiranog proizvođača ili na stari i suvi kukuruz.
  Posle duge zime i uglavnom potpunog mirovanja, riba je izmoždena, poneki primerci čak toliko da ne uspevaju nikako da se oporave, pa njihova tela plutaju površinom čim sa nje nestane ledena kora. Oslabljeni organizam riba iza kojih je duga i oštra zima podložan je napadu raznih bakterija (dermatitis, saprofilija...). Prolećne infekcije su vrlo rasprostranjene, pogotovo u ribnjacima. Razumljivo je da tako iscrpljena riba ne reaguje burno na postepeno otopljavanje vode i lagano se pomera ka njenim najtoplijim slojevima, a to su plićaci. Osim što je ribi u tim delovima toka prijatnije, tu je i njena hrana. Čim temperatura vode poraste do desetog podeoka Celzijusove skale u tim plićacima počne da buja život. Sve vrvi od vodenih buva (dafnija), ciklopsa, račića... a sve je to omiljen prolećni zalogaj riba, pa tako i šarana. Takvi hranom bogati plićaci sa najvećom dubinom od jedva 1-1,5 m već tokom prvih nekoliko uzastopnih sunčanih dana znaju biti topliji od okolne vode i za čitavih 5-6°C. Sve ovo nedvosmisleno upućuje na to da je s ranog proleća plićak, i to sa osunčane strane (!) idealno mesto za pecanje šarana. Obilje prirodne hrane u tim plićacima je od presudnog značaja za događaje koji slede.
  Kod stajaćih voda, bara, jezera i slično, mesto za pecanje obavezno potražite na obali ka kojoj vetar nabija talase. Upravo vetar stvara drastičnu razliku između plićaka i - toplog plićaka! Zagrejani površinski sloj vode se pod uticajem vetra potiskuje ka jednoj obali. Tu ovaj (topao) sloj vode, udarivši o obalu, kreće ka dubini i tako se na toj strani, recimo jezera, stvara znatno dublji sloj tople vode nego na obali sa koje vetar duva. Praktično to znači da dolazi do zakošenja granice između toplog i hladnog sloja vode ili takozvane termokline. Posledica toga je i činjenica da se na suprotnoj obali, odnosno na onoj sa koje vetar duva, hladna voda probija čak do same površine. Ukratko, za višednevno pecanje treba obavezno u obzir uzeti prognozu vetrova za taj period i odabrati dane kada će vam na vašem omiljenom mestu vetar duvati u lice.
  Hranjenje izabranog mesta je druga važna stvar. Najčešća greška koju prave početnici je preobilno bacanje hrane. Čak i na i na komercijalnim jezerima gde ima vise  krupnih šarana , majstori šaranskog ribolova ne bacaju više od 2-3 šake hrane (boila ili partikli) po markeru. Sve se ovo odnosi na situaciju kada je temperatura vode do 10°C. Sa povećanjem temperature ubrzava se i metabolizam šarana pa se količina hrane može proporcionalno povećavati.
  Kada voda još više otopli, hranu treba dozirati u zavisnosti od aktivnosti ili “odziva” ribe.
  U sam osvit nove ribolovne sezone i sve dok se voda malo ne ugreje, treba koristiti mamce kao i sredstva za hranjenje sa aromama na bazi alkohola, jer se uljna baza u hladnoj vodi veoma sporo širi, tj. rastvara. Prema našem skromnom iskustvu, vrlo su delotvorne slatkasto-kremaste i biljno- začinske arome. Opredeljujemo se za boile nešto manjeg prečnika a grublje granulacije, koje se lagano rastvaraju u vodi, oslobađajući mirisne i ukusne čestice. Pokazalo se kao dobitna kombinacija ako se boila montira na dlaku tako da bude “suspending” - da lebdi tik iznad dna.
  Za prolećni lov šarana  nešto lakši pribor, pre svega tanji monofil i manju udicu.
  Kao i u svakom drugom ribolovu što se više vremena provede pored vode, to su i izgledi za ulov veći. Dakle, u šaranskom ribolovu nema instant pecanja! Zaista nije dovoljno samo odabrati dobru lokaciju (“spot”), potrebnije je da tačno, maltene u centimetar, nađete tačnu mikrolokaciju! Microspot daje rubu, dobar spot samo - nadu.

  Offline Buta

  • Administrator
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 1223
  • -Primio: 273
  • Postova: 1907
  • Spol: Muški
   • Sportski ribolov
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #2 : Svibanj 08, 2011, 12:06:00 »
 • Objavi
 • Uskoro nam stize proljece, sarandzije su napete, a podmladak jedva ceka da izadje na vodu, ali prije toga bi trebali znati neke osnovne stvari kod ribolova sarana u proljece..

  Iskusnije kolege su spremne i godisnje iskustvo ih je naucilo gdje, kako i na sta treba traziti ribu u proljece, ali za one druge je ovo nepoznata misija i u 90% slucajeva ne bude ulova, ali vrijeme je da se to promijeni, jel da!?
  Ako nista drugo makar i jednog od 2-3kg koji je za pocetnike itekako dobar znak i satisfakcija za pocetak sezone.
  Prvo da razjasnimo dvije stvari, a prva je da nikad ne podcjenjujete ribu i vodu na kojoj lovite, a druga isto tako vazna, kolege ribolovce.
  U prvoj stavci je vazno postovati svog dostojnog protivnika i sacuvati ribe, pogotovo maticne primjerke bez kojih nema malih potomaka.
  Ako vec zelite ponijeti ribu, trudite se da to ne bude zenka bar u ovom periodu.
  Lov je lov, ali ipak moramo razmisljati za buducnost i vrijeme je da se osvijestimo i krenemo evropskim stopama, a svagdje u svijetu je riba sve manje i manje, bilo to nasa ili neka druga krivica, jedno je sigurno ribe je sve manje i manje.
  Ovim malim cinom i pustanjem riba mozemo koliko toliko doprinjeti ocuvanju i obezbijediti sebi, ali i nasim potomcima ugodne trenutke na vodi sa prekrasnim ulovima.
  Znam da sam opet malo skrenuo sa teme, ali nekako mi je to stalno u glavi, pogotovo kad vidim kako se neki ribolovci, ako ih tako mogu nazvati ponasaju.
  Koji god clanak pocnem da pisem imam jednu dozu bojazni i u podsvijesti mi stalno nesto govori: otkrivas previse tajni, a to moze neko da zloupotrijebi na vodi.
  Ipak je ovo ribolovacki blog i red je da se otkriju neke tajne, a bas iz tog razloga uvijek dodam par rijeci o tome kako trebamo cuvati ribe i okolinu.
  Da se mi vratimo na temu..
  Sto se tice prve stavke da ne podcijenjujete vodu i ribu ma koliko znali teren, nekada je sve obratno jer priroda je cudo, a i svaka riba ima drugacije navike, pogotovo saran divljak, da ne govorimo kako se sve mijenja iz godine u godinu i ribe postaju, ajmo reci inteligentnije jer ih okolina tjera da budu takve.
  Druga stavka je da postujete kolege, pogotovo se ovo odnosi na pocetnike u ovom divnom i veoma zanimljivom sportu punom adrenalina, a prva kapitalna riba se nikad ne zaboravlja.


  Secerac je super mamac za proljece

  Mora vam biti jasno da pribor ne lovi ribu vec ribolovac, pribor samo omogucava da svoje ideje sprovedemo u djelo i olaksamo sebi, a i ribama.
  Zasto sam ovo napisao, pa iz jednog prostog razloga, nije sve u tome da lupite novac i kupite sve naj modernije, a od ribe ni traga ni glasa.
  Treba vam teoretsko, a naj vise prakticno iskustvo steceno na vodi, imajte ovo na umu.
  Znam da je ponekad naporno citati duge tekstove, ali ako zelite biti uspjesni i loviti velike ribe, a nemate mogucnost da vas neko edukuje na vodi ili da idete cesto u ribolov, onda je ovo jedino rjesenje.
  Citanjem se ne moze nauciti loviti velike ribe, ali kad ste potkovani jakom teorijom onda je sve lakse i vremenom sve ide na bolje.
  To je jedan od glavnih razloga koji nam dokazuju cinjenicu da su se preko noci pojavili neki ribolovci koji love krupne ribe, a oni stari i nekad uspjesni sve manje i manje.
  Bitno je prihvatiti promjene i prilagoditi se trendu i situaciji, ali sve ima svoje, ali..
  Tekstove koje pronadjete na internetu nemojte svatati sasvim ozbiljno, koji god procitate dobro razmislite jer ribolovci imaju jednu veliku manu, a to je da samo slusaju i gledaju sta drugi rade, a ne trude se da nesto sami naprave.
  Nisu svi takvi, ali vecina jeste..
  Ovaj uvod je mnogo bitan i ako treba procitajte ga par puta da bi ste shvatili smisao jer nemam mogucnost da pisem sve u detalje, ipak je ovo samo clanak, a ne knjiga pa da vam sve objasnim prosto.
  No vratimo se mi na proljetni ribolov saran..
  Prvo i osnovno je znati, saran je hladnokrvno bice i uglavnom temperatura odredjuje njegovu aktivnost!
  Pored aktivnosti ona odredjuje i zonu kretanja sarana koju mnogi zanemaruju u proljetnom ribolovu.
  Zona kretanja sarana u proljece je naj cesce prosto receno plicak, ali ne bas u pravom smislu rijeci vec manje dubine oko 1-2 metra maksimalno – u vecini slucajeva.
  Plici dijelovi rijeke, jezera, bare, kanala itd.. se brze zagriju od onih dubljih i saran radije boravi na toplijem mjestu za razliku od zime kad je u dubljim dijelovima.
  Tokom zime saran izgubi dosta kalorija i ima prirodnu potrebu da ih nadomiri, tj. da se pocne hraniti.
  Proljece je vrijeme kad fauna dna i bilje nisu jos razvijeni u dovoljnim kolicinama pa sarani aktivno tragaju za bilo kakvim zalogajem.
  Pretezno mamce uzima bez opreza, ali samo na laksim vodama, odnosno onim na kojima ima manje ribolovaca gdje riba nema losa iskustva.
  Kad se voda zagrije na barem 10 i vise celzijusa, u plicacima pocne da se radja zivot i obiluje raznim zivim organizmima koji su hrana svim drugim ribama pa i saranu.
  Glavna stvar je odabrati mjesto za lov, a u proljece su to bez sumnje plici osuncani dijelovi gdje je voda toplija.
  Odabrati mjesto za lov je glavna stavka u lovu sarana uopsteno, a takodje i u proljece.
  Jedan poseban clanak cu napisati samo o odabiru pozicija jer je to naj bitnije u lovu krupnih riba.
  Kako pronaci poziciju za lov sarana u proljece nije neka naucna fantastika, ali za neiskusne je priblizno tome.
  Proljece je varljivo i treba obratiti paznju na mnoge stvari, ali da nebih mnogo davio napisat cu one osnovne.
  Pored svega navedenog treba obratiti paznju i na znakove na vodi, a to je da pratimo pozicije nebili primjetili kupanje – izbacivanje ribe, mjehurice na povrsini, zamucene dijelove i druge stvari koje nam daju do znanja da se riba tuda krece.
  Sarani se u proljece okupljaju u veca jata i stalno se lagano krecu u potrazi za hranom.
  Kada su vremenske prilike stabilne (Toplije), skoncentrisani su oko plicih mjesta zakrcenih raznim podvodnim preprekama, muljevitih zona bogatim crvicima, glistama, insektima i drugim larvama te blagim kosinama prekrivenim vodenim travama itd..

  Imajte na umu da je dovoljan i mali pad temperature pa da se sarani presele nazad u dubinu, tj dublje dijelove, a vec poslije nekoliko suncanih sati ponovo se vracaju u plice i toplije dijelove pretezno uz obalu, a jos povoljnije je kad na udaljenom mjestu od obale imaju neko ostrvce sa vegetacijom ili neki sprud jer se tu osjecaju sigurnije nego da tumaraju uz obalu gdje je buka, ako je uopste ima.
  Ova tajna je moje glavno oruzije u lovu sarana tokom proljeca, a imam i lukav pristup, ali to cu u nastavka teksta bolje objasniti kad dodjemo do mamaca i sistema.
  Pracenje duvanja vjetra je takodje bitno, a ono odredjuje naj bolju poziciju za ribolovca i poziciju za plasiranje mamca.
  Idealno mjesto za lov je strana na kojoj vjetar nabija blage talase uz obalu jer vjetar bukvalno gura topli povrsinski slov vode ka obali i odbija se o nju pa se blago vraca nazad cineci dvije pogodne stvari za ribu.
  Prva je da stvara dublji sloj toplije vode pri povratku kad se odbije od obalu, a druga je da isto tako nanosi cestice hrane koja dodatno mami ribu da se krece u tim dijelovima – zonama.
  Sve navedeno nam govori i to da moramo biti izuzetno tihi bez buke i govora, cak i sa sto manje kretanja jer nas riba veoma lako uoci i nestane bez traga, ako i ne pobjegne sigurni budite da krupnije ribe nece uzeti mamac, ako se i desi uzimanje onda ce to biti neki manji sarancic, a to nam nije cilj.
  Sto se tice amura u proljece on je malo drugaciji i rijetko kad je aktivan dok voda ne dostigne makar 15 stepeni.
  Ako je zima bila duga i hladna onda je lov sveden na minimum, ali ako imamo rano proljece sa toplim intervalima i svakodnevnim povecanjem temperature ili makar odrzavanje iste, e onda su sanse za ulov vece.
  Veoma topla proljeca mogu da postanu top sezone za lov sarana, ali do lovostaja koji je pretezno na svim vodama u proslosti bio od 1.4 pa do 1.6, dok na komercijalnim jezerima i nekim vodama je potpuno drugacije sto trebate dobro provjeriti prije nego se uputite na isto.
  Lovostaji se stalno mijenjaju pa nije lose da se informisete.
  Mamci i sistemi za lov u proljece:
  Vecina kolega ima misljenje da u proljece bolje rade vocne arome dok u ljeto mesne, ali to nije u potpunosti tacno vec se treba pridrzavati sastava aroma, tj. da nam u proljece arome budu na bazi alkohola, a nikako na bazi ulja jer se iste sporo otvaraju u hladnijoj vodi dok alkoholne imaju bolji ucinak.
  Da li ce vas miks za boile biti na bazi pticije hrane koja se naj bolje pokazala, a za njom ne zaostaju ni miksevi sa ribljim brasnom, raznim biskvitima itd. to odlucuje sam ribolovac od svojih mogucnosti, ali svaka bi trebalo da bude sa sto vise hranjive vrijednosti, odnosno HNV..
  Za proljece su se do sad najbolje pokazale slatkaste arome bilo da se radi o banani, medu, ananasu, vaniliji cokoladi itd..
  U svakom slucaju treba imati vise aroma u ponudi kako bi pronasli koja naj bolje radi.
  Suprotno tome ja licno sam imao dobre rezultate i sa robin red, sa ljutom ili slatkom paprikom, biberom itd..
  Sve zavisi od vode do vode i procjene ribolovca.
  Sto se tice boje mamca, nije lose da su malo upadljiviji kako bi ih riba lakse detetkovala i pronasla, ali to ponegdje zna da ima kontra efekat.
  Ako je dno travnato ili muljevito preporucujem popup montazu sa izdignutim mamcem.
  Sto se tice recepata i dodatnih savjeta za proljetni lov sarana to tek slijedi pa obavezno redovno posjecujte nas blog.
  Vec sam vam spremio par dobrih i provjerenih recepata za boile u proljece.
  Takodje su dobri prirodni mamci poput kukuruza (dobro kuhanog ili iz konzerve), hljeba, crvica, glista, pure itd..
  Kojim god mamcem lovili u proljece, prihrana ne smije da bude obilna!
  Cilj nam je privuci ribu, a ne nahraniti.
  Izuzetna stvar za primamljivanje su peleti koji stvore tepih od sitnih cestica koje brzo privuku ribu, ali je ne mogu zasititi, a prilikom pretrazivanja probat ce i nase mamace.
  Naravno u istim treba da bude plasirana i manja kolicina mamaca na koje lovimo.
  Lov fiderom je itekako dobar u proljece ili sa fider primamom, a ja obavezno koristim Masterbih feeder.

  Masterbih Feeder primama je ubojito oruzije za lov svih vrsta riba, tako i sarana, a fantasticno se pokazala u proljece.

  Ko zeli da prodje jeftinije, a sa fenomelnalnim ulovima savjet vam je da probate Masterbih Feeder primamu.
  Ova primama moze da se koristi sama ili pomijesana sa raznim peletima, boilama, kukuruzom, obogacena crvicima, sjeckanim glistama i drugim mamcima na koje planiramo loviti.
  Njen ucinak je sledeci: pod vodom stvara oblak i tepih sitnih hranjivih cestica i veoma brzo privlaci ribu koja se njima hrani, a ujedno unosi i apetit stimulatore tj. izgladnjivace koje ih cine jos gladnijim.
  Prilikom neopreznog, brzog i bahatog trazenja zalogaja, saran bez razmisljanja kupi sve sto mu se nadje u toj zoni, a tako i nase mamce pa su grizevi veoma ucestali, a dinamican ribolov i ulovi ne izostaju.
  Sa samo jednim fider pakovanjem od 1 kg mozete loviti i do 4 dana u proljece sto je veoma jeftino, a ubitacno.
  Kako se temperatura vode povecava tako se poboljsava i metabolizam sarana te se on brze i vise hrani.
  U suprotnom veoma se brzo zasiti sa malom kolicinom hrane, a nama nije cilj nahraniti ribu vec je namamiti na nas mamac i upecati je.
  Ako su uzimanja – grizevi ucestaliji u toplijoj vodi ravnomjerno treba povecavati doze prihranjivanja, malo, ali cesto.
  Odlican trik je i koristiti se PVA trikovima, vodotopivim materijalima o kojima smo vec pisali na blogu.
  Sto se tice sistema za lov, oni trebaju da su nesto laganiji i osjetljiviji, a jako dobro kamuflirani.
  Odabir pribora morate prilagoditi i terenu, uslovima te velicinama ribe koju ocekujete, a imajte na pameti da je saran itekako borben u proljece, pa moze se reci ponekad i naj borbeniji u zavisnosti od vode do vode i uslova.
  Manji mamci su se pokazali boljim za proljetni lov, a samim tim i manje saranske udice dok saransko olovo zavisi od daljine na kojoj lovimo te uslova na vodi.
  Ako lovite blizu obale trudite se da vas najlon bude sto neprimjetniji, a mozete se posluziti i sa olovom – back lead koje ce vam najlon spustiti na dno kako riba nebi zapela za njega i pobjegla sa odabrane pozicije.
  Grizevi su izuzetno agresivni pa vodite racuna da ne ostanete bez stapa ili da prodjete sa ostecenjima istog ako ga riba izbije sa nosaca, raslji, rod poda ili sta vec koristite.
  Rolna mora da bude opustena, a naj bolje ako ima baitrunner-slobodni hod, e onda ste mirni.
  Budite izuzetno tihi i vjerujte u sebe.

  Bistro!

  Offline DALIBOR

  • Kederaš
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 0
  • -Primio: 0
  • Postova: 4
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #3 : Siječanj 12, 2012, 22:54:02 »
 • Objavi
 • Uskoro nam stize proljece, sarandzije su napete, a podmladak jedva ceka da izadje na vodu, ali prije toga bi trebali znati neke osnovne stvari kod ribolova sarana u proljece..

  Iskusnije kolege su spremne i godisnje iskustvo ih je naucilo gdje, kako i na sta treba traziti ribu u proljece, ali za one druge je ovo nepoznata misija i u 90% slucajeva ne bude ulova, ali vrijeme je da se to promijeni, jel da!?
  Ako nista drugo makar i jednog od 2-3kg koji je za pocetnike itekako dobar znak i satisfakcija za pocetak sezone.
  Prvo da razjasnimo dvije stvari, a prva je da nikad ne podcjenjujete ribu i vodu na kojoj lovite, a druga isto tako vazna, kolege ribolovce.
  U prvoj stavci je vazno postovati svog dostojnog protivnika i sacuvati ribe, pogotovo maticne primjerke bez kojih nema malih potomaka.
  Ako vec zelite ponijeti ribu, trudite se da to ne bude zenka bar u ovom periodu.
  Lov je lov, ali ipak moramo razmisljati za buducnost i vrijeme je da se osvijestimo i krenemo evropskim stopama, a svagdje u svijetu je riba sve manje i manje, bilo to nasa ili neka druga krivica, jedno je sigurno ribe je sve manje i manje.
  Ovim malim cinom i pustanjem riba mozemo koliko toliko doprinjeti ocuvanju i obezbijediti sebi, ali i nasim potomcima ugodne trenutke na vodi sa prekrasnim ulovima.
  Znam da sam opet malo skrenuo sa teme, ali nekako mi je to stalno u glavi, pogotovo kad vidim kako se neki ribolovci, ako ih tako mogu nazvati ponasaju.
  Koji god clanak pocnem da pisem imam jednu dozu bojazni i u podsvijesti mi stalno nesto govori: otkrivas previse tajni, a to moze neko da zloupotrijebi na vodi.
  Ipak je ovo ribolovacki blog i red je da se otkriju neke tajne, a bas iz tog razloga uvijek dodam par rijeci o tome kako trebamo cuvati ribe i okolinu.
  Da se mi vratimo na temu..
  Sto se tice prve stavke da ne podcijenjujete vodu i ribu ma koliko znali teren, nekada je sve obratno jer priroda je cudo, a i svaka riba ima drugacije navike, pogotovo saran divljak, da ne govorimo kako se sve mijenja iz godine u godinu i ribe postaju, ajmo reci inteligentnije jer ih okolina tjera da budu takve.
  Druga stavka je da postujete kolege, pogotovo se ovo odnosi na pocetnike u ovom divnom i veoma zanimljivom sportu punom adrenalina, a prva kapitalna riba se nikad ne zaboravlja.


  Secerac je super mamac za proljece

  Mora vam biti jasno da pribor ne lovi ribu vec ribolovac, pribor samo omogucava da svoje ideje sprovedemo u djelo i olaksamo sebi, a i ribama.
  Zasto sam ovo napisao, pa iz jednog prostog razloga, nije sve u tome da lupite novac i kupite sve naj modernije, a od ribe ni traga ni glasa.
  Treba vam teoretsko, a naj vise prakticno iskustvo steceno na vodi, imajte ovo na umu.
  Znam da je ponekad naporno citati duge tekstove, ali ako zelite biti uspjesni i loviti velike ribe, a nemate mogucnost da vas neko edukuje na vodi ili da idete cesto u ribolov, onda je ovo jedino rjesenje.
  Citanjem se ne moze nauciti loviti velike ribe, ali kad ste potkovani jakom teorijom onda je sve lakse i vremenom sve ide na bolje.
  To je jedan od glavnih razloga koji nam dokazuju cinjenicu da su se preko noci pojavili neki ribolovci koji love krupne ribe, a oni stari i nekad uspjesni sve manje i manje.
  Bitno je prihvatiti promjene i prilagoditi se trendu i situaciji, ali sve ima svoje, ali..
  Tekstove koje pronadjete na internetu nemojte svatati sasvim ozbiljno, koji god procitate dobro razmislite jer ribolovci imaju jednu veliku manu, a to je da samo slusaju i gledaju sta drugi rade, a ne trude se da nesto sami naprave.
  Nisu svi takvi, ali vecina jeste..
  Ovaj uvod je mnogo bitan i ako treba procitajte ga par puta da bi ste shvatili smisao jer nemam mogucnost da pisem sve u detalje, ipak je ovo samo clanak, a ne knjiga pa da vam sve objasnim prosto.
  No vratimo se mi na proljetni ribolov saran..
  Prvo i osnovno je znati, saran je hladnokrvno bice i uglavnom temperatura odredjuje njegovu aktivnost!
  Pored aktivnosti ona odredjuje i zonu kretanja sarana koju mnogi zanemaruju u proljetnom ribolovu.
  Zona kretanja sarana u proljece je naj cesce prosto receno plicak, ali ne bas u pravom smislu rijeci vec manje dubine oko 1-2 metra maksimalno – u vecini slucajeva.
  Plici dijelovi rijeke, jezera, bare, kanala itd.. se brze zagriju od onih dubljih i saran radije boravi na toplijem mjestu za razliku od zime kad je u dubljim dijelovima.
  Tokom zime saran izgubi dosta kalorija i ima prirodnu potrebu da ih nadomiri, tj. da se pocne hraniti.
  Proljece je vrijeme kad fauna dna i bilje nisu jos razvijeni u dovoljnim kolicinama pa sarani aktivno tragaju za bilo kakvim zalogajem.
  Pretezno mamce uzima bez opreza, ali samo na laksim vodama, odnosno onim na kojima ima manje ribolovaca gdje riba nema losa iskustva.
  Kad se voda zagrije na barem 10 i vise celzijusa, u plicacima pocne da se radja zivot i obiluje raznim zivim organizmima koji su hrana svim drugim ribama pa i saranu.
  Glavna stvar je odabrati mjesto za lov, a u proljece su to bez sumnje plici osuncani dijelovi gdje je voda toplija.
  Odabrati mjesto za lov je glavna stavka u lovu sarana uopsteno, a takodje i u proljece.
  Jedan poseban clanak cu napisati samo o odabiru pozicija jer je to naj bitnije u lovu krupnih riba.
  Kako pronaci poziciju za lov sarana u proljece nije neka naucna fantastika, ali za neiskusne je priblizno tome.
  Proljece je varljivo i treba obratiti paznju na mnoge stvari, ali da nebih mnogo davio napisat cu one osnovne.
  Pored svega navedenog treba obratiti paznju i na znakove na vodi, a to je da pratimo pozicije nebili primjetili kupanje – izbacivanje ribe, mjehurice na povrsini, zamucene dijelove i druge stvari koje nam daju do znanja da se riba tuda krece.
  Sarani se u proljece okupljaju u veca jata i stalno se lagano krecu u potrazi za hranom.
  Kada su vremenske prilike stabilne (Toplije), skoncentrisani su oko plicih mjesta zakrcenih raznim podvodnim preprekama, muljevitih zona bogatim crvicima, glistama, insektima i drugim larvama te blagim kosinama prekrivenim vodenim travama itd..

  Imajte na umu da je dovoljan i mali pad temperature pa da se sarani presele nazad u dubinu, tj dublje dijelove, a vec poslije nekoliko suncanih sati ponovo se vracaju u plice i toplije dijelove pretezno uz obalu, a jos povoljnije je kad na udaljenom mjestu od obale imaju neko ostrvce sa vegetacijom ili neki sprud jer se tu osjecaju sigurnije nego da tumaraju uz obalu gdje je buka, ako je uopste ima.
  Ova tajna je moje glavno oruzije u lovu sarana tokom proljeca, a imam i lukav pristup, ali to cu u nastavka teksta bolje objasniti kad dodjemo do mamaca i sistema.
  Pracenje duvanja vjetra je takodje bitno, a ono odredjuje naj bolju poziciju za ribolovca i poziciju za plasiranje mamca.
  Idealno mjesto za lov je strana na kojoj vjetar nabija blage talase uz obalu jer vjetar bukvalno gura topli povrsinski slov vode ka obali i odbija se o nju pa se blago vraca nazad cineci dvije pogodne stvari za ribu.
  Prva je da stvara dublji sloj toplije vode pri povratku kad se odbije od obalu, a druga je da isto tako nanosi cestice hrane koja dodatno mami ribu da se krece u tim dijelovima – zonama.
  Sve navedeno nam govori i to da moramo biti izuzetno tihi bez buke i govora, cak i sa sto manje kretanja jer nas riba veoma lako uoci i nestane bez traga, ako i ne pobjegne sigurni budite da krupnije ribe nece uzeti mamac, ako se i desi uzimanje onda ce to biti neki manji sarancic, a to nam nije cilj.
  Sto se tice amura u proljece on je malo drugaciji i rijetko kad je aktivan dok voda ne dostigne makar 15 stepeni.
  Ako je zima bila duga i hladna onda je lov sveden na minimum, ali ako imamo rano proljece sa toplim intervalima i svakodnevnim povecanjem temperature ili makar odrzavanje iste, e onda su sanse za ulov vece.
  Veoma topla proljeca mogu da postanu top sezone za lov sarana, ali do lovostaja koji je pretezno na svim vodama u proslosti bio od 1.4 pa do 1.6, dok na komercijalnim jezerima i nekim vodama je potpuno drugacije sto trebate dobro provjeriti prije nego se uputite na isto.
  Lovostaji se stalno mijenjaju pa nije lose da se informisete.
  Mamci i sistemi za lov u proljece:
  Vecina kolega ima misljenje da u proljece bolje rade vocne arome dok u ljeto mesne, ali to nije u potpunosti tacno vec se treba pridrzavati sastava aroma, tj. da nam u proljece arome budu na bazi alkohola, a nikako na bazi ulja jer se iste sporo otvaraju u hladnijoj vodi dok alkoholne imaju bolji ucinak.
  Da li ce vas miks za boile biti na bazi pticije hrane koja se naj bolje pokazala, a za njom ne zaostaju ni miksevi sa ribljim brasnom, raznim biskvitima itd. to odlucuje sam ribolovac od svojih mogucnosti, ali svaka bi trebalo da bude sa sto vise hranjive vrijednosti, odnosno HNV..
  Za proljece su se do sad najbolje pokazale slatkaste arome bilo da se radi o banani, medu, ananasu, vaniliji cokoladi itd..
  U svakom slucaju treba imati vise aroma u ponudi kako bi pronasli koja naj bolje radi.
  Suprotno tome ja licno sam imao dobre rezultate i sa robin red, sa ljutom ili slatkom paprikom, biberom itd..
  Sve zavisi od vode do vode i procjene ribolovca.
  Sto se tice boje mamca, nije lose da su malo upadljiviji kako bi ih riba lakse detetkovala i pronasla, ali to ponegdje zna da ima kontra efekat.
  Ako je dno travnato ili muljevito preporucujem popup montazu sa izdignutim mamcem.
  Sto se tice recepata i dodatnih savjeta za proljetni lov sarana to tek slijedi pa obavezno redovno posjecujte nas blog.
  Vec sam vam spremio par dobrih i provjerenih recepata za boile u proljece.
  Takodje su dobri prirodni mamci poput kukuruza (dobro kuhanog ili iz konzerve), hljeba, crvica, glista, pure itd..
  Kojim god mamcem lovili u proljece, prihrana ne smije da bude obilna!
  Cilj nam je privuci ribu, a ne nahraniti.
  Izuzetna stvar za primamljivanje su peleti koji stvore tepih od sitnih cestica koje brzo privuku ribu, ali je ne mogu zasititi, a prilikom pretrazivanja probat ce i nase mamace.
  Naravno u istim treba da bude plasirana i manja kolicina mamaca na koje lovimo.
  Lov fiderom je itekako dobar u proljece ili sa fider primamom, a ja obavezno koristim Masterbih feeder.

  Masterbih Feeder primama je ubojito oruzije za lov svih vrsta riba, tako i sarana, a fantasticno se pokazala u proljece.

  Ko zeli da prodje jeftinije, a sa fenomelnalnim ulovima savjet vam je da probate Masterbih Feeder primamu.
  Ova primama moze da se koristi sama ili pomijesana sa raznim peletima, boilama, kukuruzom, obogacena crvicima, sjeckanim glistama i drugim mamcima na koje planiramo loviti.
  Njen ucinak je sledeci: pod vodom stvara oblak i tepih sitnih hranjivih cestica i veoma brzo privlaci ribu koja se njima hrani, a ujedno unosi i apetit stimulatore tj. izgladnjivace koje ih cine jos gladnijim.
  Prilikom neopreznog, brzog i bahatog trazenja zalogaja, saran bez razmisljanja kupi sve sto mu se nadje u toj zoni, a tako i nase mamce pa su grizevi veoma ucestali, a dinamican ribolov i ulovi ne izostaju.
  Sa samo jednim fider pakovanjem od 1 kg mozete loviti i do 4 dana u proljece sto je veoma jeftino, a ubitacno.
  Kako se temperatura vode povecava tako se poboljsava i metabolizam sarana te se on brze i vise hrani.
  U suprotnom veoma se brzo zasiti sa malom kolicinom hrane, a nama nije cilj nahraniti ribu vec je namamiti na nas mamac i upecati je.
  Ako su uzimanja – grizevi ucestaliji u toplijoj vodi ravnomjerno treba povecavati doze prihranjivanja, malo, ali cesto.
  Odlican trik je i koristiti se PVA trikovima, vodotopivim materijalima o kojima smo vec pisali na blogu.
  Sto se tice sistema za lov, oni trebaju da su nesto laganiji i osjetljiviji, a jako dobro kamuflirani.
  Odabir pribora morate prilagoditi i terenu, uslovima te velicinama ribe koju ocekujete, a imajte na pameti da je saran itekako borben u proljece, pa moze se reci ponekad i naj borbeniji u zavisnosti od vode do vode i uslova.
  Manji mamci su se pokazali boljim za proljetni lov, a samim tim i manje saranske udice dok saransko olovo zavisi od daljine na kojoj lovimo te uslova na vodi.
  Ako lovite blizu obale trudite se da vas najlon bude sto neprimjetniji, a mozete se posluziti i sa olovom – back lead koje ce vam najlon spustiti na dno kako riba nebi zapela za njega i pobjegla sa odabrane pozicije.
  Grizevi su izuzetno agresivni pa vodite racuna da ne ostanete bez stapa ili da prodjete sa ostecenjima istog ako ga riba izbije sa nosaca, raslji, rod poda ili sta vec koristite.
  Rolna mora da bude opustena, a naj bolje ako ima baitrunner-slobodni hod, e onda ste mirni.
  Budite izuzetno tihi i vjerujte u sebe.

  Bistro!
  ovo objasnjenje je fenomenalno samo bih hteo da te pitam za grad i adresu gde mogu da narucim tu masterbih hranu posto jos nemaju u Srbiji predstavnistvo a ja imam prijatelje u Visegradu pa ako ima negde u blizini da mu kazem da mi uzme i posalje bas me zanima kako ce da se ponasa ta hrana kod nas na divlje vode a i na nasem kanalu ima jako puno prirodne hrane.

  Offline Buta

  • Administrator
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 1223
  • -Primio: 273
  • Postova: 1907
  • Spol: Muški
   • Sportski ribolov
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #4 : Siječanj 12, 2012, 23:10:28 »
 • Objavi
 • Pa iskreno rečeno ne znam gdje ju vi možete nabaviti, ali znam da je jučer objavljena lista sa izvučenim testerima od strane masterbiha, te će oni svi imati prilike iskušati sve ove proizvode kao i još mnoge druge
  Evo maloprije sam objavio post sa listom testera koju su odabrani a zasebno po državama

  Možeš otvoriti negdje novu temu te postaviti pitanje u njoj a vezano za proizvode masterbih

  Bistro!!

  Offline SavaGear

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 63
  • -Primio: 68
  • Postova: 228
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #5 : Siječanj 19, 2012, 22:14:52 »
 • Objavi
 • Meni šećerac najbolje prolazi na proljeće, ali 2011. sam još stavljao i par crvića na udicu i s frendom smo se za jedno jutro jako dobro nalovili. Onda je na kraju došao i amur, ali je daleko progutao te je pregrizao najlon iznad virble, a hranilica je bila klizna. Jedva čekam poribljavanje i onda odmah na vodu loviti, slikati i puštati šarančiće.

  Offline ante_2

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 2
  • -Primio: 14
  • Postova: 128
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #6 : Siječanj 19, 2012, 22:17:56 »
 • Objavi
 • pitaj one koji su objavili listu masterbiha oni će ti najbolje reci  azn

  Offline iron man

  • Kederaš
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 0
  • -Primio: 5
  • Postova: 17
  • Spol: Muški
  • Catch&Release
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #7 : Siječanj 19, 2012, 23:06:27 »
 • Objavi
 • meni se za proljeće najoblje kukuruz u kojega sam nakon kuhanja dodao meda i malo šečera,na to sam dosta ulovio tijekom proljeća!!pokušao sam i na kukuruz koji je bio  mjesec dana  u šljivovici,dobio sam par riba i na to čak..

  Offline SavaGear

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 63
  • -Primio: 68
  • Postova: 228
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #8 : Travanj 10, 2012, 16:05:20 »
 • Objavi
 • U subotu imam društveno takmičenje u lovu ribe udicom na plovak. Sad su prije par dana poribljavali sa 150kg većih šarana i 150kg mlađi do 20dkg. Složio sam si klizeći plovak s 0.18 najlonom, malo jest pretanak, ali izdržat će, imam jako osjetljivi štap i mislim loviti na šećerac i crve (kao i na početku svake sezone, imam lijepe ulove, a kao prihranu koristili smo samo na pola napunjene hranilice (treba štedjeti :D)). Šaran je jedina riba koju bi mogao uloviti (eventualno amur ako bude dosta toplo) pa sam si kupio 2.5kg (znam da je to jako malo za jedno takmičenje, al dobro, nek bude) hrane i u nju ću dodati 300g šećerca (konzerva srednje veličine). Da li mi predlažete da odmah u startu ispračkam 1.5kg hrane ili nešto manje pa onda svako malo dodam koju kuglu na hranilište??

  Ovo mi je sad prilika jer nije jaka konkurencija. Nisam se takmičio već 2 godine jer nemamo kategoriju juniora pa sam onda prebačen k seniorima, a budući da su najjači članovi od ove godine napustili društvo i odlučili "sreću" potražiti negdje drugdje - imam šanse za prva tri mjesta.

  Muči me samo da ne dobim zatvorenu poziciju pa da ne mogu bacati na sredinu šuderice gdje je sva riba. Kedera nema, niti ga nikad nije bilo (a vjerojatno ga niti neće biti  shucks)

  Offline kova_sb

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 9
  • -Primio: 46
  • Postova: 172
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #9 : Travanj 10, 2012, 17:38:46 »
 • Objavi
 • Pa 2.5kg je nekih 15-17l hrane a toliko je dopušteno na natjecanjima, koju si hranu kupio? svakako da dodaš i kuhane konoplje ako si u mogučnosti da kupiš. Za početak napraviš si 10kugli i baci ih u vodu, i kasnije svakih  10-15min po jednu kuglu.

  Offline SavaGear

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 63
  • -Primio: 68
  • Postova: 228
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #10 : Travanj 10, 2012, 18:11:18 »
 • Objavi
 • Kupil sam Trapera. Sasvim dobra hrana i dosta često je koristim. Nije tako skupa, a na svim vodama gdje sam god prihranjivao njome, imao sam dobre rezultate. Dobra ideja za konoplju, ali ja bih ipak stavio ječam. Nije tak skup. I još ću u hranu staviti par šaka kuhanog kukuruza za krupniju ribu.

  Offline kova_sb

  • Iskusni ribič
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 9
  • -Primio: 46
  • Postova: 172
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #11 : Travanj 11, 2012, 10:49:29 »
 • Objavi
 • Hm.. Ječam mislim da ne bi dobio ništa sa njim kao sa konopljom, možda je bolje hvataš "male" šarane, pa ako naleti veliki dobro je..

  Offline Tomislav Mišić

  • Moderator
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 27
  • -Primio: 50
  • Postova: 128
  • Spol: Muški
  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #12 : Svibanj 28, 2012, 19:32:01 »
 • Objavi
 • što se tiče ječma i konoplje ipak je bolja konoplja jer ima drugačiji efekat a to je da potiče ribu na još hranjenja

  Sportski ribolov

  Odg: PROLJETNI ŠARANOLOV
  « Odgovori #12 : Svibanj 28, 2012, 19:32:01 »

   

  Page Rank Check