Autor Tema: LOV BUCOVA  (Posjeta: 17364 )

0 Ribolovaca i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Buta

  • Administrator
  • *
  • Zahvale
  • -Dao: 1223
  • -Primio: 273
  • Postova: 1907
  • Spol: Muški
    • Sportski ribolov
LOV BUCOVA
« : Srpanj 01, 2011, 20:18:27 »
  • Objavi
  • Za uspješan lov bucova treba imati na umu gdje živi, čime se hrani i kada to čini. Za razliku od ranog proljeća kada se rijetko približava površini vode, kako se ljeto bliži i on sve češće krstari tik ispod površine. Bucova treba tražiti u jutarnjim i večernjim časovima u djelovima vode koja se pjeni i osvježava kiseonikom. Kod rijeka, koje imaju miran tok, treba ga tražiti u matici, što dalje od obale. Na Dunavu, recimo, bucov se više kreće kada nivo vode stagnira ili je u blagom porastu. Imajte na umu da je bucov na mjestima gde je voda brza i pjenušava, mnogo manje oprezan od onog u matici velike rijeke. Razlog je jednostavan: u uzburkanoj vodi on mnogo teže uočava najlon, a prezentacija ponuđenog mamca je mnogo življa. Bucov ima mala usta u odnosu na tijelo, što nam govori da napada sitniju ribu. Hrani se prvenstveno beovicom i bodorkom, a to su ribe koje žive na površini vode. Dakle, treba ga tražiti tik ispod površine vode. U brzim vodama često čeka plijen iz zasjede. Okrenut glavom uzvodno sačekujući sitnu ribu da mu jednostavno uleti u usta. Ovu osobinu često koriste neki mušičari kao i lovci sa živim mamcem koji puštaju da im mamac struja nosi nizvodno. Od tehnika koje dolaze u obzir tu su: varaličarenje, mušičarenje, vođenje živog mamca i rijetko lov na plovak.

    Varaličarenje
    Za uspješan lov varalicom prije svega treba obratiti pažnju na bacačke osobine štapa. Naime, za bucova treba baciti mamac što dalje od obale nekada i do 50 m. Preporučljivo je koristiti mašinicu sa “long cast” špulom, koja dodatno olakšava daleka zabacivanja. Takođe, zbog velike količine najlona koji neprekidno ide i vraća se u mašinicu, ona treba da bude vrhunska, sa izuzetno dobrim mehanizmo slaganja najlona. Prenos maksimalno moguć a 1:5 smatrajte minimumom. Kapacitet špule treba da je što veći, ali u većini slučajeva kapacitet od 100 m za najlon 0,40 je dovoljan. Najlon treba da bude mek, nosivosti do 4 kg i debljine max 0,25 mm. Tanja kvalitetnija upredena struna od recimo 0,15 – 0,20 je opet prednost. Obavezno podesite kočnicu u zavisnosti od upotrebljenog najlona, jer je bucov izuzetan borac na udici. Od varalica možete koristiti skoro sve tipove: kašika, spinera , voblera (5 do 9 cm), popera (5 do 7 cm) i silikonskih varalica ( tvisteri veličine 8 do 10 cm, šedovi 5 do 8 cm, šedtvisteri). Po pravilu trebalo bi da su manje i da imitiraju malu, ranjenu ribu. Varalicu vodite po površini i to u gornjih 20-30 cm vode. Putanja varalice treba da je pravolinijska, a vođenje ne pretjerano brzo. Pazite da vam varalica sem popera ne poskakuje iz vode, već da ima pravilan i ujednačen rad. Prilikom vođenja popera, slobodno sa vremena na vreme cimnite vrhom štapa.

    Obratite pažnju na pravilno zabacivanje varalica. Neposredno prije nego što varalica padne na površinu vode, prstom pipnite najlon, kako bi se zategnuo u vazduhu. Varalica će pasti na površinu pa sačekajte par sekundi da dođe na dubinu koja je predviđena za pravilan rad. Nakon toga krenite sa namotavanjem. Dobra je ideja da prvih par okreta ručicom mašinice budu brža, kako bi varalica dostigla radnu dubinu i počela sa vibracijom. Ovaj manevar često uzrokuje udarcem ribe. Nakon prvih par okretaja, usporite namotavanje, tako da osjetite rad varalice na vrhu štapa. Ukoliko nema vibracija, a brzina je dobra, vjerovatno je došlo do zamršenja ili se varalica kreće kroz travu koja stvara otpor i onemogućava joj pravilan rad.

    Nemojte ni uporno bacati istu varalicu bezbroj puta na isto mjesto. Ako nakon par zabačaja nema udarca, ili promjenite mjesto ili promjenite boju varalice. Imajte na umu da su pri samoj površini najuočljivije crvene i žute boje, za razliku od dna gdje se bolje vide plave nijanse, a u srednjim slojevima zelene. Ukoliko želite da varalica ima življu prezentaciju (vibraciju) malo podignite alku na nosu varalice za vezivanje najlona nagore i obrnuto, ako je vibracija presitna, spustite nos niže. Ako želite da otežate varalicu kako bi je dalje zabacili, to možete uraditi vezivanjem olova (splitera) minimalno 20cm ispred varalice. Imajte na umu da će preveliko olovo potopiti putanju kretanja varalice.

    Mušičarenje
    Lov vještačkom mušicom je najbolji u toku toplog sunčanog proljeća i ljeti. Vještačke mušice koje se najčešće koriste su “fantastične mušice”, koje ne predstavljaju ni jednog stvarnog insekta iz ekosistema vode i mušice koje imitiraju bumbara, zulua, bijelog vodenog cvjeta i aleksandra. Takođe vrlo je česta upotreba strimera bijele, crno-bijele ili bijelo-crvene varijante sa par zlatnih ili žutih dlačica (“kozja brada”). Veličina može da varira, a mušice se vežu na udice veličine od 1 do 1/0. Dobra je tehnika pravljenja sistema mušica na kraju najlona. Za ovu svrhu treba probati razne kombinacije boja, oblika i veličina mušica. Dobitna varijanta ipak zavisi od mjesta i vremena. Da bi sistem sa mušicama zabacili na dovoljnu daljinu, koristite vaser kuglu koju je moguće napuniti vodom i do 2/3 ukoliko želite izuzetno daleke zabačaje. Pored mušica možete vezati i jedan manji plitkotonući vobler koji će sistemu dodati i vibraciju. Sistem sa većim brojem mušica imitira jato sitnih riba koje su u bijegu. A to je upravo ono što bucov i traži.

    Mušice treba zabacivati nizvodno ili poprečno na tok vode, a po nekim iskustvima i uzvodno. Povlačenje treba da bude brzo, čak nešto brže nego kod varalica. Vrh štapa treba da je podignut. Kako je mušice teško baciti na veću udaljenost, obično se mušičarenje radi iz čamca. Udarac bucova na mušicu je jak i treba lijepo podesiti kočnicu. Kao i kod varalica i ovde pribor mora biti što finiji, ali i što kvalitetniji.

    Ukoliko lovite bucova standardnim mušičarskim priborom, možda je dobro prihvatiti ove savjete: parabolik štap dužine 3m, plutajuća struna 6/7 i podvez dužine 0,75 do 1m debljine do 0,25 mm i nosivosti oko 4 kg.Ako je moguće, ako je voda bistra, dobro je uočiti ribu i ciljano joj ponuditi mušicu. Pokazalo se da je nekada potrebno dva puta baciti mušicu istoj ribi. Prvi put je obično uoči i otprati, a drugi put je zgrabi čim padne na vodu.

    Vođenje živog mamca
    Hrana bucova u prirodi je preko 90% ribljeg porekla, pa je sasvim logično da će se na kedera bucov vrlo često prevariti. Najčešća varijanta ribolova bucova na kedera je vođenje mrtvog kedera, poznato kao “oživljavanje kedera”. Za ovu tehniku koristimo beovicu ili bodorku do 10 cm. Kedera kačimo kroz donju usnu, ali tako da vrh udice prođe kroz donji dio škržnih otvora. Na ovaj način će keder najteže spasti pri jakom i dalekom zabacivanju. Da bi se ojačao  sistem, može se dodati još jedna udica, koja se kači kederu za leđa ili bok, ali pri ovome morate paziti da ne narušite anatomiju kedera. Kriv i deformisan keder neće imati pravu putanju kroz vodu i obazrivi bucov će posumnjati u njega. Udice treba da budu iste veličine kao i kod mušica. Najlon može biti nešto deblji, od 0,28 do 0,30 mm, dok je upredena struna od 0,15 mm ipak najpreporučljivija. Štap treba da je sa dobrom vršnom akcijom i mašinica sa “long cast” špulnom, kapaciteta bar 150 m 0,30 mm.

    Kedera možete voditi na dva osnovna načina:

    • Prvi je da zabacujete što dalje, nizvodno ili poprijeko na tok vode, pa srednje brzim namotavanjem pravolinijski privlačite mamac ka sebi. Štap držite visoko kako bi keder “plivao” u gornjih 20 do 30 cm vode. Ukoliko primjetite da bucov prati mamac, nikako ne usporavajte sa namotavanjem. Neka iskustva kazuju da je u tom trenutku najbolje cimnuti vrhom štapa, što će ubrzati kedera i eventualno natjerati bucova na ugriz. U ovom sistemu ne treba koristiti vaser kuglu ni olova, ali je obavezna jedna kvalitetna vrtilica na oko 30 cm od udice.

    • Drugi metod je da kedera bacite nizvodno od mjesta na kojem očekujete da se nalazi jato ili primjerak krupnijeg bucova. Najlon nakon smirivanja treba blago nategnuti i držati kedera u vodenoj struji da poskakuje u gornjih 20 do 30 cm vode. Vrh štapa i ovde treba da je visoko uzdignut. Međutim, za ovu tehniku, potrebna vam je i vaser kugla vezana nekih 50 cm ispred kedera ka vrhu štapa. Na vaser kuglu ka kederu, postavite virblu. Ni ovaj sistem nema olova. Laganim namotavanjem, privucite kedera na željeno mesto. Često će udarac biti već u ovoj fazi, pa obratite pažnju na količinu najlona na špuli. Naime, kako je zabacivanje po pravilu dosta daleko, potrebno je da na špuli imate još dovoljno najlona da bi ribu uspjeli da izmorite. Međutim, ako do udarca ne dođe poslije kraćeg vremena, počnite sa laganim namotavanjem najlona. Brzina treba da bude mala, po nekima i 2 do 3 puta manja od brzine vođenja varalice. Ukoliko je bucov zainteresovan, pratiće mamac i može se desiti da zagrize tek kod obale. Udarac je i ovde snažan i budite spremni na njega. Obratite pažnju kod privlačenja bucova sa velike daljine na njegova izuzetno meka usta, jer on nema zube kao štuka. Svako jače povlečenje mu može pocjepati usta i udica će ispasti.

    Lov na plovak
    Posljednji metod ribolova bucova je ribolov na plovak. Ovo je najrijeđi način i koristi se uglavnom iz čamca, sa mostova, ustava, brana ili sa drugih prepreka koje leže u vodi. Koriste se fiksni plovci namješteni da udica bude na 30 cm od površine vode. Može se postaviti olovce, ali i ne mora, jer bucov uzima snažno mamac. Plovak se pušta nizvodno do mjesta gdje očekujete da se jato nalazi. Natezanjem najlona zaustavljate plovak i sačekujete udarac. Kao mamac, koriste se žive bodorke i beovice. Kod lova bucova treba obratiti pažnju da se na mamac može zaletiti i štuka. Nažalost, ovakav događaj će najčešce uzrokovati gubitak plijena i dijela opreme, koji će ostati u njenim oštrim zubima. Bilo kakvo osiguravanje čeličnim sajlama od ovakvog napada nije izvodljivo kod pecanja bucova, jer se on skoro nikada neće polakomiti na sajlu. Ovo su samo neki od najčešće korištenih tehnika lova bucova. Međutim svaka voda ima svoje specifičnosti i treba im se prilagoditi. Zato ovaj tekst treba posmatrati i kao preporuku ali i kao ideju i poziv na istraživanje kako bi pronašli vaš, jedinstven i uspješan način lova.

    Offline Lebron84

    • Kederaš
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 3
    • -Primio: 2
    • Postova: 15
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #1 : Srpanj 15, 2011, 18:45:35 »
  • Objavi
  • Kad lovim bolene to je većinom uz obalu i na mjestima gdje se spajaju brza i spora voda, gdje voda siječe neku prepreku npr. mol / kameni sprud i sl., u biti najaktivniji su gdje ima puno kedera, po mom iskustvu. Što se varalica tiče, najveće bolene sam dobijao na spincastere / castmastere glisiranjem iste po površini vode, nešto poput čamca. Ali i manji meppsevi, vobleri i silikonci su bili dobitne kombinacije za moje bolene...
    « Zadnja izmjena: Listopad 18, 2011, 14:51:03 Lebron84 »

    Offline SavaGear

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 63
    • -Primio: 68
    • Postova: 228
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #2 : Siječanj 12, 2012, 18:39:15 »
  • Objavi
  • Dosad sam na varalicu ulovio samo 2 bolena i to na kanalu HE DD gdje ih ima barem milijun. Imali su oko pola kg. Na šoderici gdje lovim ih ima možda upola manje (znači oko 500 000), ali točno kuže foru i nećeju varalicu. Nisam samo ja u pitanju, nego i drugi špineri koji isto ciljano idu na bolena, ali jednostavno prođe pored varalice i ne zanima ga. Bacali smo sve: popere, zare, leptire, plitkoronce, žlice, kastmastere (od 7g do 35g). Sigurno se pitate kak znam da ima bolena, e pa znam, jer dok je aktivan onda čak i 5kg boleni lete po zraku, a ne samo keder, a i repovi su im stalno u zraku pa rade one valove, znate kaj mislim ne?
    Tu sam ulovio samo jednog u životu i to dok sam lovio štuku sa sajlom i trokukom, imao je oko 3kg.

    Imate možda neki savjet?

    Offline Aleksandar Nadrljanski

    • Majstor ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 0
    • -Primio: 43
    • Postova: 370
    • Spol: Muški
    • Sanad-pored Tise
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #3 : Siječanj 12, 2012, 20:01:02 »
  • Objavi
  • Nikada bucova nisam lovio ,ali sam bucova pogotovo na reci TISI dobijao... loveci stuku ili smudja .

    Offline Charlie

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 6
    • -Primio: 26
    • Postova: 200
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #4 : Siječanj 12, 2012, 20:07:39 »
  • Objavi
  • Probaj sa Salmo Thrillom.
    Varalica napravljena baš za bolena. U nekim se situacijama pokazao odličnim


    Veliki bolen je zeznuta riba, imaš osjećaj kao da ima tri fakulteta. Mene je znao dobrano iznervirat.
    Uostalom ne kaže se za njega bez veze: ''Riba jednog i tisuću zabaca.''

    Offline Karlo Sigeti

    • Banirani
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 33
    • -Primio: 55
    • Postova: 170
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #5 : Siječanj 12, 2012, 20:17:12 »
  • Objavi
  • Bucova sam pokusao loviti sa svim i svacim, ali uspjeha nazalost nije bilo.

    Offline SavaGear

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 63
    • -Primio: 68
    • Postova: 228
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #6 : Siječanj 12, 2012, 22:02:03 »
  • Objavi
  • Špagu dosad nisam koristio, ali ovu sezonu budem. Smeta li ona bolenu i moram li stavljati flurocarbonski predvez na terenima gdje je voda bistra?

    Offline Charlie

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 6
    • -Primio: 26
    • Postova: 200
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #7 : Siječanj 12, 2012, 22:44:53 »
  • Objavi
  • ne smets mu špaga, i nema potrebe sa fluorocarbonom

    Offline Rap

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 17
    • -Primio: 37
    • Postova: 251
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #8 : Siječanj 23, 2012, 18:50:10 »
  • Objavi
  • Išao sam u lov Bucova,više s namjerom na Smuđa  grin
    Okusio sam što znači bacati mu pred usta i biti bez ulova a i obrnuto da sam ga lovio i kada se nisam nadao.Dobio sam ga na Rapalin SR u SFC boji najčešće,dokova Pitcha SFC boja,naravno i na druge voblere,na razno razne glavinjare i na brzotrze.
    Uvijek sam imao špagu sa nikakvim predvezima.

    Offline SavaGear

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 63
    • -Primio: 68
    • Postova: 228
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #9 : Veljača 05, 2012, 16:11:28 »
  • Objavi
  • Dobio sam savjet da je jezerskog smuđa najlakše uloviti noću, dok tražim smuđa pa mu onda odgovaraju i takve smuđevske varalice u natprirodnim dekorima.
    Jel netko lovio ciljano bolena noću? Da li onda da ultra sporo vučem varalicu?

    Offline Rap

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 17
    • -Primio: 37
    • Postova: 251
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #10 : Veljača 05, 2012, 16:40:15 »
  • Objavi
  • E sad to zavisi od same varalice.Neka radi na ultrasporo a neka i ne.Sitna vibrica je svakako preporučljiva.Mislim da to najbolje možeš postići brzotrzom.


    Offline Lebron84

    • Kederaš
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 3
    • -Primio: 2
    • Postova: 15
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #11 : Veljača 22, 2012, 17:00:17 »
  • Objavi
  • Bolen mi je riba koju je nalakše uhvatiti. Na Dravi i Dunavu ga ima popriličan broj. Kada sam tek počinjao špinati bolen mi je bila glavna riba i hvatao sam ga Mepps-ovima br. 3 i manjim (obični srebrni), castmasterima i manjim voblerima (Ružno pače Jointed SFC dekor je prijatelju donijelo podosta 2+ kg bolena). I, u redu je malo brže povlačiti mamac prilikom lova bolena, pogotovo već spomenute Castmastere.

    Offline SavaGear

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 63
    • -Primio: 68
    • Postova: 228
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #12 : Veljača 22, 2012, 21:57:30 »
  • Objavi
  • Je li netko probao bacati castmaster sa bijelim strimerom ispred? Kako bi onda trebalo vući varalicu? Ako će kastmaster poskakivati po površini vode onda će strimer biti u zraku i neće imati smisla...

    Offline Rap

    • Iskusni ribič
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 17
    • -Primio: 37
    • Postova: 251
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #13 : Veljača 24, 2012, 19:37:09 »
  • Objavi
  • Ček,pa šta ti kastmaster ide po površini?

    Offline draš

    • Donator
    • *
    • Zahvale
    • -Dao: 94
    • -Primio: 225
    • Postova: 584
    • Spol: Muški
    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #14 : Veljača 24, 2012, 19:39:37 »
  • Objavi
  • Je li netko probao bacati castmaster sa bijelim strimerom ispred? Kako bi onda trebalo vući varalicu? Ako će kastmaster poskakivati po površini vode onda će strimer biti u zraku i neće imati smisla...

    U tom slučaju spusti kastiča da ide dublje a strimer vuci po površini, s time da ti je strimer udaljen od kastiča nekih 15-30cm. Tako sam ih ja lovio na savi u rano prolječe. Najbolja boja strimera mi se pokazala bijela ili kričavo žuta. Bistro!!!

    Sportski ribolov

    Odg: LOV BUCOVA
    « Odgovori #14 : Veljača 24, 2012, 19:39:37 »

     

    Page Rank Check